Regionalpark Numedal - Landskaps- og ressurskartlegging

fra tveitbakken til Vikersund og Planica

 

Ifølge skihistoriker Jacob Vaage var Ole Nattestad fra Veggli den første skiløper i Amerika.

 

Hopper du i Tveitbakken i Veggli, hopper du i Vikersund og Planica. «Det er noe djevelsk besettende ved skihopping» – sitat Kjell Aukrust – han med en «halv meter for kort til å få nye hoppski, med Nationen foran og Østlendingen bak i 30 minus i Sandeggbakken. Men n’Kjell fikk nye hoppski – «bror min» sine gamle. Fortalte Aukrust meg i 2002. Litt vindskeive etter sommerlig låvelagring på Storsteigen landbruksskole i Alvdal, slik at høgreskia skar ut i nedslaget – fortalte n’Kjell.

 

Kanskje dette var hoppski med produksjonsopphav fra Hov i Rollag? Kombinertløperen og Holmenkolldeltakeren Sigurd Hoff var organisator av Hov skifabrikk på 1920 tallet. Seinere Kongsberg Skifabrikk med Kofix hoppski fra 1950 tallet – de første hoppski med såle av kunststoff – og trendsetter for moderne hoppski. Record og parafinvoks er kjente størrelser for hoppentusiaster med varierende personlige rekorder. Lengst av numedøler har Sigurd Pettersen med 228 meter i Planica fra 2005. Kongepokal fra NM i Holmenkollen samme år. Hoppukevinneren fra 2004 med 3 rennseiere og fortsatt bakkerekord i Oberstdorf med 143 og en halv.

 

Skiløperhistorien i Numedal mangler en steinalder helleristning som Radøy i Nordland er så heldige å ha. Men ifølge skihistoriker Jacob Vaage var Ole Nattestad fra Veggli den første skiløper i Amerika. Han organiserte et utvandrerfølge fra Veggli og Tinn i 1839 der også guttungen Jon Torstensen Rue fra Tessungdalen, seinere Snowshoe Thompson, var med. Skimirakelet som med ski som framkomstmiddel, frakta post over Sierra Nevada i et kvart århundre midt på 1800 tallet. Alternativet var seglskutefrakt rundt Kapp Horn. Det tok tre måneder – Snowshoe Thompson fra Tinn gjorde jobben på ei uke. Og det var først jernbane tvers over det nordamerikanske kontinent som utkonkurrerte posttransport med ski som framkomstmiddel.

 

Vosseskavlskia fra 1100 har innsving og er opphavet til den moderne ski – utvikla i skikulturen rundt Hardangervidda som Numedal tilhører. Den moderne ski bygger på det innsvinga prinsipp – som gjør at ved kanting av skia følger en sving som er helt avgjørende for krevende skiøvelser - også i historisk tid.

 

Det Numedalske skiløperkompani fra 1767 til 1773 med øvelsesarena på Stråkan ved Rollag stavkirke, under kommanderende general grev Claude Louis Saint, er av de første skriftlige bevis for skiløpertradisjonen i Numedal. Soldater med ski på beina og skytevåpen gir seg uttrykk i moderne og kjente skiskytternavn som Kjell og Kåre Hovda fra Rødberg og Ragnar Tveiten fra Veggli. Den siste med VM og OL medaljer. Unge skiskyttere som Marie Hov og Marie Nørstebø har tatt opp arven.

 

I VM i Falun i 1974 var det 2 deltakere i hopp fra Svene IL. Per Bergerud og Odd Grette. Begge med kongepokaler og Per med VM gull fra 1985. Av de første hoppbakker i Norge med flomlys – utmerker Storemobakken i Rollag seg med lys allerede i 1946. Med kraftverk i Sørkjeåa – elva fra Fridtjof Nansens kongerike Sørkje – gir sterke føringer i den numedalske skikultur.

 

Ski som nødvendig transportmiddel i en krevende arbeidshverdag med villreinjakt på Hardangervidda vinterstid, og ski til leik og utfoldelse, hører sammen. Ultramoderne skiøvelser med snøbrett som redskap har uvdølen Marius Sommer satt Numedal på kartet.

 

I Rollag kan bortimot 50 hoppbakker historisk identifiseres – for hele Numedal vil en havne på godt over 3-sifra antall. Hoppbakker ved alle grendeskoler og bygdelag. Kraftsats og luftige svev sammen med lesing, regning og geografi, hørte med i skolehverdagen. Tradisjonen og intensiteten synliggjøres også gjennom trenere som har utmerka seg.

 

Kjell Ivar Magnussen som lærte Sigurd Pettersen skihoppkunsten, var trener for kvinnelandslaget til USA i 2009 da den første kvinnelige verdensmester i hopp blei kåra. Det var rollingen Kjell Ivar som vinka klart da Lindsey Van svevde ned til VM gull i tjekkiske Liebrechts.

 

Kuldegrader, snø, ski og lyst til å utforske elementene – sammen med kunnskaper og erfaring – er den framdrift som skal til for å skape gode og glade skiløpere – også i framtida. Og hoppsporten lever i Numedal. Vinteren 2016 skal NM for veteraner duelleres i Gaarderbakken i Veggli. Kretsmesterskap for 13 til 16 år arrangeres samme sted. Og Daniel Andre Tande fra Kongsberg som også tilhørte Numedal Skikrets, kjemper i toppen med WC seier i Klingenthal denne sesongen. Skieventyret i Numedal fortsetter.

 

4. januar 2016

Steinar Berthelsen