Regionalpark Numedal - Landskaps- og ressurskartlegging
Til topps

Til topps

Foto: Betty-Karin Nørstebø

Fra fotokonkurransen MittNumedal.no

 

kjennetegn ved numedal

 

I Numedal får du både i "pose og sekk" - dvs. de kvalitene som det å bo i distrikts-Norge innebærer, og samtidig mer "urbane" tilbud innen ganske kort rekkevidde!

 

 

Navnet Numedal

Stedsnavnet Numedal kommer av norrønt Nauma, som er et gammelt navn på Numedalslågen. Ordet er ikke sikkert forklart, men er trolig beslektet med det islandske naumr som betyr trang, eller av nau- i naust, «båthus», jf. latin navis, «båt». Med tanke på at «Nauma» går fra Hardangervidda til Larvik, er ordet trang en lite dekkende og aktuell beskrivelse for det meste av strekningen, men her er det flere mulige forklaringer. Tilsvarende navn i andre områder er forklart slik:

 

Nomedal

"Nomedal ligger i dalføret som strekker seg fra gården Nome i Øyslebø i Marnardal kommune til Harkmark i Mandal kommune. ... Nomedal-navnets opprinnelse er uvisst men en teori er at det stammer fra det gammelnorske ordet naum som visst nok betyr der hvor dalen vider seg ut" (Wikipedia).

 

Namdalen

"Namdalen har fått navnet sitt etter elva Namsen, likevel ikke etter det navnet som brukes i dag, men etter en eldre form Nauma. Dette finner vi i genitiv form som første leddet i Naumudalr, som var det gammelnorske navnet på landskapet vårt. … Da synes et annet forslag i vårt tilfelle å ha mer for seg; å sette Nauma forbindelse ned nau- i naust (båthus), som er beslektet med latin navis, båt. Et navn som ”båtelva” ville passe ypperlig på Namsen, ei av svært få elvene på våre kanter som har vært godt egnet og mye brukt til ferdsel med båt …" (fra Jørn Sandnes: Namdalens historie til år 1600, Namdalen historielag 1965).

 

Sagnet om Nume Vardebygger

Da kong Håkon den gode vendte tilbake til Norge etter oppfostringen hos kong Adelstein i England, hadde han med seg en del engelske hærmenn - deriblant femtenåringen Nume. Da kong Håkon seinere iverksatte vardebygging, for varsling av ufred og krig, fikk "Nume den bretske" ansvaret for vardereisingen fra Skiringsal og oppover Lågendalen så langt det var folk. Ved Ulvik i Rollag ble det reist varde på Vrågåfjell.

 

Nume hadde blitt forelsket i Bergliot, med tilnavnet "Skirsol", datter til den mektige Tjodolf i Skiringsal. Tjodolf hadde imidlertid lovet bort datteren til Bolle Oddleivsson, skald fra Island, og det var bestemt bryllup. I fortvilelsen bestemte Nume og Skirsol seg for å rømme. På Vrågå, med utsikt over skogene og den rolige Lågen nede i dalbunnen, bestemte Nume seg for at det var hit han ville rømme og bygge seg en gård. På et solfylt nes ut mot Lågen fant de sin lykke som nybyggere, og kalte gården Bergsjø.

 

Til slutt ble det kjent hvor de holdt til og Bolle fikk med seg folk og ville ta sin hevn over Nume. Det ble holmgang på det som nå kalles Numeholmen og begge døde.

 

I følge sagnet var det Nume den bretske som ga navn til Numedal.

 

Les mer detaljer på visit.middelalderdalen.no, med referanse til boka Numedalsfolk (Henrik Kravik 1897).

 

Sentralt beliggende

Numedal er sentralt plassert med kort kjøreavstand til om lag halvparten av Norges befolkning. Mye av Numedal ligger innenfor "pendleravstand" til høyteknologimiljøet i Kongsberg. Fra Kongsberg er det god kollektivtilknytning til Sørlandet, Vestlandet og Stor-Oslo. Europaveg 134 gjennom Kongsberg ligger i løypa til å bli en av de framtidige hovedforbindelsene mellom Øst- og Vestlandet.

 

Fra Rødberg er det forbindelse mot Nesbyen og Geilo og videre derfra mot vest og nordvest. For mange representerer Numedal den korteste veien til flotte fjell-, ski- og hytteområder. For sommerturister som kommer med ferje til Larvik, Sandefjord eller Oslo er Numedal bra rutealternativ for å komme videre til Vestlandsfjordene.

 

I Numedal får du både i "pose og sekk" - dvs. de kvalitene som det å bo i distrikts-Norge innebærer, og samtidig mer "urbane" tilbud innen ganske kort rekkevidde!

 

Til tross for den sentrale beliggenheten har det over tid variert mye hvor kjent Numedal er i sine omgivelser.

 

Christoffer O. Evju fra Flesberg skrev dette om Numedal 2008 i sin diplomoppgave: "Destinasjon landskap: Numedal" ved Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo:

 

"I løpet av få generasjoner har Numedal nesten forsvunnet fra kartet. Samfunnet rundt har forandret seg i en annen takt enn det Numedal. Stedet har sin egen rytme. Andre byer er sentrale i dag enn dem som var det før og veien gjennom dalen har gått fra hovedveg til stille sideveg. Skal Numedal forsvinne helt eller gjenoppstå med en ny forståelse av seg selv?"